Olaszrizling

Nemes olaszrizling klónokból álló, 20 éves ültetvényt művelünk Nagyharsányban. Magától is közepes mennyiségű termést ad, így nincs szükség különösebb terméskorlátozásra. A szőlőt minden évben éretten szedjük. A belőle reduktív technológiával készített bort jó savkarakter, a fajtának megfelelő illat- és zamatanyagok jellemzik. Az olaszrizlinget a szüretet követő egy-két éven belül tanácsos elfogyasztani.

Rosé

A Jekl rozéktól érett illatok és ízek várhatóak. Nem a könnyed, savakra kihegyezett stílus ez, inkább a teltebb, gyümölcsös irányvonalat követi. Általában fajtatisztán készítjük pinot noir-ból, de vannak évek, amikor kadarkát is házasítunk hozzá.

További Jekl borok

Portugieser

Minden évben egy lágy, bársonyos, könnyű vörösbort készítünk ebből a szőlőfajtából. Ha az évjárat lehetővé teszi, már Márton-napon megjelenünk egy primőr borral. Kóracél tartályban erjesztjük, és kis fahordóban érleljük. Ez az a bor, amely minden helyi borász palettáján megtalálható, és egy-két évvel a szüret után el is fogy. Jól esik inni önmagában is, vagy egy jó halászlé mellé.

Kadarka

A Fekete-hegyen és az Ördögárokban fekvő kadarka ültetvény is fűszeres kadarka klónokból áll. Nagy évjáratokban – ami három-négyévente fordul elő - prémium vörösbor készíthető belőle, hiszen az alacsony terhelés magas mustfokot eredményez a szőlő esetében. A kierjedt bor ilyenkor másfél-két évre régi fahordóba kerül. Kevésbé jó évjáratokban rozét vagy sillert készítünk belőle. Utóbbi egy átmeneti stílus a rozék és a vörösborok között. Rendkívül kényes ez a szőlőfajta: későn érik, vékony héja folytán könnyen rothad, és ha csak nem kiemelkedő az évjárat, nem jól színeződik, és alacsony mustfokkal érik be.

Pinot Noir

A pincészet egyik fő fajtája. Egy 1,2 hektárnyi területnek hála, már több mint két évtized tapasztalata áll a hátunk mögött. Rozét is készítünk belőle, önállóan vagy kadarkával házasítva. A német klón, amelyet mi használunk, minden évben biztonságos, magas mustfokú termést hoz. Jó tulajdonsága az is, hogy a magas beltartalmi értékei mellett megőrzi savait is, ami az egyensúly kialakítása miatt fontos.

 

A pinot noirt szerte az országban, de a világon is különböző stílusokban készítik. A mi vörösborunk koncentrált, magas alkoholtartalommal bír, a kellő sav- és tannintartalom ad neki tartást. Fahordóban érleljük két éven át, majd a piacra kerülés előtt még fél évet palackban pihen. Tapasztalataink szerint ez a szőlőfajta nem szereti az új fahordót, viszont nagyon meghálálja a palackos érlelést, így mi ehhez igazítottunk technológiánkat.

Bordeaux-i házasítások

A cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot szőlőfajták az ún. Bordeaux-i fajták, késői érésük miatt jól illenek a Villányi borvidékre. Boraikból kiemelkedő évjáratokban hordószelekciós házasításokat szoktunk készíteni. Az évek folyamán szinte minden házasítási variációt és arányt kipróbáltunk, és végül úgy találtuk, hogy ezek a fajták alkalmasak egy magas szintű cuvée létrehozására, amely azt jelenti, hogy nem egy-egy fajta karaktere érezhető ki belőle, hanem a fajták összessége alkot egy kerek egészet.

 

Ezen borok esetében már előtérbe kerül a barrique hordós érlelés, de a túl erőteljes fás ízek elkerülése érdekében maximum közepesen égetett hordókat használunk. Egy-három évig a fajták külön érnek, majd kóstolás alapján kerülnek házasításra.

 

Házasításaink:

 

Duett – cabernet franc, merlot

Készült: 2002, 2006, 2008

 

Fekete-hegy – cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon

Készült: XX

 

Il Primo – cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot

Készült: 2004, 2005, 2007

 

Il Primo Selection – cabernet franc, cabernet sauvignon

Készült: XX

Cabernet Sauvignon

Tíz évből nyolcban itt Villányban beérik a cabernet sauvignon, de csak jelentős terméskorlátozás árán. Hála jelentős sav- és tannintartalmának, valamint magas beltartalmi értékeinek, az újfahordós érlelés is hasznára válhat. A mi cabernet sauvignon borunk is villányi stílusban készül, délies jellegét magas alkoholtartalma, extrakt édessége adja. Hosszútávú bor, sokáig eltartható.

IL PRIMO | Jekl Pincészet  Villány | Tel./fax: +36 (72) 492 729 • Mobil: +36 (30) 456 0155 • jeklf@ilprimo.hu • www.ilprimo.hu

Merlot

Bár a késői érésű fajták közé soroljuk, a két cabernet-nál korábban szüretelhető. Még a hűvösebb években is magas mustfokkal, biztosan érik, a kiváló években pedig kiemelkedő minőséget ad, amelyből hordószelekciót készítünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a család ilyenkor végigkóstolja az összes merlot hordót, majd a legjobbakat kiválasztjuk és kisszériában lepalackozzuk.

Cabernet Franc

Az utóbbi évtized eredményei után végképp eldőlt, hogy ez a fajta adja majd Villány zászlósborát! Már terveink vannak egy prémium és egy szuper prémium kategória létrehozására itt a borvidéken, amelyek mindketten erős terméskorlátozással járnak majd. Két héttel korábban érik, mint a cabernet sauvignon, és tapasztalataink szerint igazán karakteres, stílusos bort lehet belőle előállítani, amely egységesen a legmagasabb minőséget produkálja a szőlőfajták kínálatából.